Trompetboom in het stadspark

Beschrijving

De gewone trompetboom (Catalpa bignonioides) bevindt zich ten westen van de laatclassicistische herenwoning in het Goed Van den Bossche, het huidige stadspark. Dit domein is een relict van de in 1886-1910 aangelegde botanische privétuin met een uitgebreide dendrologische collectie.

De gewone trompetboom (Catalpa bignonioides) dankt zijn populariteit als geplante soort in parken niet alleen aan de grote groeikracht, maar vooral aan de late bloei (juni-juli). Omwille van de snelle groei komen scheefgezakte of liggende trompetbomen vaak voor, zoals ook bij deze boom het geval is. De trompetboom in het Goed Van den Bossche lijkt ouder dan hij vermoedelijk is, zo blijkt uit een vergelijking met foto’s uit 1945-1947 waarop de boom nog rechtop stond. De gesteltakken van deze boom hebben zich op verschillende plaatsen afgelegd. Deze boom heeft een hoogte van circa 15 meter en een stamomtrek van 2,75 meter (opname in 2003).

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000069, Dr. J. Geensstraat Herenwoning van het zogenaamde “goed Van den Bossche”: De Hortus Thenensis, dendrologische bezienswaardigheden (S.n., 1994).
  • DENEEF R. (red.) (2008): Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Zuidoostelijk Brabant – Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, M&L Cahier 16, Brussel, 185-199.
  • BELGISCHE DENDROLOGIE BELGE (2012): Catalpa bignonioides (4229) [online], http://dendrologie.be/bdb.php?p=200b&tid=4229 (geraadpleegd op 20 november 2013).

Auteurs: Deneef, Roger; Cox, Lise