De bescherming als monument betreft de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) die zich op een perceel dat deel uitmaakte van de tuin van het voormalige augustijnenklooster bevindt en waarschijnlijk tot de kloostertuinbeplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw behoort.
De omgeving van de Japanse notenboom, restant van de voormalige tuin, is beschermd als stadsgezicht.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2016: Japanse notenboom in tuin Augustijnenklooster [online], https://id.erfgoed.net/teksten/192499 (geraadpleegd op ).
De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) bevindt zich op een perceel dat deel uitmaakte van de tuin van het voormalige, in 1615 gestichte augustijnenklooster en behoort waarschijnlijk tot de kloostertuinbeplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het gaat om een mannelijk, zeer goed ontwikkeld exemplaar van deze soort. Deze circa 20 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 3,77 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 1999). De maximale kroondiameter bedraagt 15 meter. Volgens de lijst in de Dendrologische Inventaris van België staat de dikste ginkgo van België, met 4,96 meter stamomtrek, in het kasteeldomein van Rouillon te Anhée-Annevoie. De hier besproken ginkgo bekleedt volgens deze lijst met 3,77 meter stamomtrek de twaalfde plaats onder de in België geregistreerde exemplaren wat betreft deze basisparameter (ten aanzien van kaliber en ouderdom) en is dus in alle opzichten een zeer merkwaardige en monumentale boom.
Bron: Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB002093 (S.n., 1998)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 1998: Japanse notenboom in tuin Augustijnenklooster [online], https://id.erfgoed.net/teksten/192498 (geraadpleegd op ).