Sociale huisvesting van 1961

Beschrijving

Appartementsgebouw met vervangende huisvesting voor krotbewoners, in 1959-1961 gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Goede Werkmanswoning naar ontwerp van architect Robert Rubbens. In 1996 werden de gevels gerenoveerd door Ro Berteloot.

Langgerekt modernistisch appartementsgebouw van vier bouwlagen onder een plat dak, met terugspringende vleugels. Parement deels in kunststeen, deels in baksteen, met decoratieve compositie van rechthoekige gevelopeningen in het middengedeelte. Het centrale gedeelte bevat gestapelde maisonnettes waarvan de bovenste toegankelijk zijn via een galerij.

Bouwgeschiedenis en situering

Van 1959 tot 1961 bouwde de sociale huisvestingsmaatschappij De Goede Werkmanswoning 44 woningen in de Nimfenstraat naar ontwerp van architect Robert Rubbens. Aannemer was PVBA Engeba uit Lokeren (zie gevelsteen). Reeds in 1955 had de maatschappij plannen opgevat om op deze plaats vervangingsbouw te voorzien voor krotbewoners. Oorspronkelijk voorzagen de architect en de maatschappij een negen verdiepingen tellende hoogbouw, de Nationale Maatschappij voor Huisvesting (NMH) pleitte zelfs voor dertien verdiepingen. Deze plannen werden echter verworpen door de nationale dienst voor Stedenbouw waardoor uiteindelijk 44 appartementen in middelhoogbouw gerealiseerd werden. Aan de overzijde van de straat werd eind jaren vijftig ook het overdekte stedelijk zwembad Rooigem gebouwd in een gelijkaardige modernistische vormgeving en gevelmateriaal (betonplaten). In 1996 werden de gevels van het appartementsgebouw gerenoveerd door Ro Berteloot en in 2006 het interieur van een deel van de appartementen.

Typering en beschrijving

Langgerekt appartementsgebouw van vier bouwlagen aan de Nimfenstraat onder een plat dak, met een halfondergrondse kelderverdieping. Terugspringende vleugels aan de Rooigemlaan (schuin) en aan de Nekkersputstraat. Modernistisch ogend geheel met kunststenen (betonnen) gevelbekleding, afgewisseld met rode bakstenen gevelvlaken in de onderste bouwlaag en aan de zijkanten. De rechthoekige gevelopeningen in de voorgevel van het middengedeelte vormen een decoratieve geometrische compositie. Decoratieve betonnen claustrae aan de zijkant van de balkons aan de Rooigemlaan. Bij de renovatie van 1996 kregen de ramen een nieuwe indeling en werden de open balkons aan de Rooigemlaan en Nekkersputstraat dichtgemaakt met glas.

De vleugels aan de Rooigemlaan en Nekkersputstraat bevatten standaard appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Het middengedeelte bestaat uit gestapelde maisonnettes met onderaan een keuken, hall en woonkamer (en bij één type één slaapkamer), en boven een badkamer en twee, drie of vier slaapkamers. Toegang tot de bovenste maisonnettes gebeurt via een galerij aan de voorzijde, op de tweede verdieping. De maisonnettes beschikken over een terras (sinds 1996 overdekt) en de onderste eveneens over een omhaagd tuintje.

Evaluatie

Historische waarde omdat het kadert in de krotopruimingen van de jaren vijftig. Architecturale waarde die vervat zit in de schaal (middelhoogbouw), de volumewerking (met twee terugspringende vleugels), de gevelcompositie (voornamelijk van het middengedeelte), de materialiteit (combinatie van kunststeen en baksteen) en de planindeling (galerijen en maisonnettes). De aanwezigheid van het contemporaine zwembad aan de overzijde van de straat draagt bij tot de contextwaarde.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam GENT_NIMFEN_4110.
  • Stadsarchief Gent, reeks G12, 1956/P/28.
  • JOOS L., BISSCHOP M.-L. & VAN DOORNE G. 1984: Volkshuisvesting in Gent, Gent, 89.
  • VAN CAUSENBROECK B. 1998: Rode daken. De goede werkmanswoning 75 jaar, Gent, s.p.
  • VERGEYLEN E. s.d. (1957): S.M. "De Goede Werkmanswoning". Beknopt historisch overzicht, s.l., s.p.

Auteurs: Vandeweghe, Evert