Mammoetboom in het kasteelpark van Ast

Beschrijving

De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), een zeldzame soort en behorend tot de kampioenen van België, bevindt zich in het park van het kasteel van Ast, een eclectisch kasteel gebouwd in 1864.

De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) behoort tot de Belgische top tien van deze soort. De stamomtrek van deze opgaande boom bedroeg in 1978 6,46 meter, 6,50 meter in 1987, 6,76 meter bij de inventarisatie in 1995 en 7,54 meter bij de laatste inventarisatie in 2003. In 1987 was deze boom ongeveer 30 meter hoog.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000673, Kasteel van Ast met kasteelpark (S.n., 1981).
  • BAUDOUIN J.-C., DE SPOELBERCH P. & VAN MEULDER J. (1992): Bomen in België. Dendrologische inventaris 1987-1992, Brussel, 249; 390.
  • DENEEF R. (red.) (2008): Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Zuidoostelijk Brabant – Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, M&L Cahier 16, Brussel, 161-164.
  • BELGISCHE DENDROLOGIE BELGE (2012): Sequoiadendron giganteum (6041) [online], http://dendrologie.be/bdb.php?p=200b&tid=6041 (geraadpleegd op 19 november 2013).

Auteurs: Deneef, Roger; Cox, Lise