Albert Biesmanslaan

Beschrijving

De Albert Biesmanslaan, genoemd naar schepen Albert Biesmans (1888-1946), vormt vandaag, als verbinding tussen de J.B. Charlierlaan en de Overijsesteenweg, een deel van de drukke transitweg die Hoeilaart van oost naar west nagenoeg halveert. Oorspronkelijk was het een deel van de J.B. Charlierlaan die werd aangelegd tijdens het interbellum, het tracé volgend van de tramlijn Overijse-Groenendaal.

De bebouwing is beperkt en bestaat voornamelijk uit vrij recente centrumappartementen bij het begin. Op de plaats van de huidige Delhaizewinkel (nummer 26) werd in 1947 een markthal opgericht voor de druivenverkoop onder impuls van schepen Albert Biesmans; de hal werd ingewijd in 1948. Volgens oude prentkaarten was het een eenvoudig gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond met bovenaan brede vensters, voorzien van een eigentijdse roedeverdeling. De hal werd gebruikt tot 1966. Voorheen was hier de eerste elektriciteitscentrale van het dorp gevestigd. Ze werd kadastraal geregistreerd in 1906 als 'usine electrique à vapeur' in opdracht van 'l'Alliance Electrique St-Josse ten Noode' en produceerde voor het eerst in 1905. Waar nu de sporthal en verderop de voetbalvelden (Overijsesteenweg) gelegen zijn bevonden zich vroeger twee vijvers: de Koldamvijver of Middenvijver voor de sporthal en de Molenvijver ter hoogte van de sportvelden. Aan de overzijde van de straat bevindt zich op dezelfde hoogte het park van Landhuis Quirini.

• DEWIT R. & VAN LOON R. s.d.: Hoeilaart mijn dorpje vroeger en nu, Hoeilaart, 18.
  • DHONDT B. 1987: Nieuwe straatnamen in Hoeilaart na Wereldoorlog II, Zoniën 23.1, 19-26.