Serristenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning

Beschrijving

Verzorgd uitgewerkte serristenwoning, schuin ingeplant ten opzichte van de straat, uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt. Ruime omringende tuin. Deze woning werd kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in 1899 in opdracht van Emiel Bodewijn-Peeters, wijndruifkweker. Op het perceel stonden op dat ogenblik drie 'broeikassen' die in de volgende jaren (1900-1912) systematisch werden aangevuld met nieuwe serres.

Vrijstaande, onderkelderde woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Aan de straat lijstgevel met dubbelhuisopstand, gemarkeerd door een ruwe gevelberaping, opgesmukt met verspreide bloemmotieven en geritmeerd door geblokte lisenen. Deze laatste zijn bovenaan verbonden door een spitsboogfries in de zijtraveeën en een rijkelijk uitgewerkte fries is de middentravee. De steekbogige muuropeningen zijn gevat in een decoratief uitgewerkte omlijsting met sluitsteen. Het schrijnwerk bleef bewaard, evenals de omlopende houten kroonlijst. De overige gevels zijn uitgevoerd in zichtbaar baksteenmetselwerk. Deze woning vertoont veel gelijkenis met Jan Baptist Denayerstraat 19 maar is iets rijker uitgewerkt.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1899/26, 1900/31, 1902/40, 1903/72, 1907/40, 1911/70, 1912/93.