erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
30294
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30294

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Dubbelhuis van een brede travee links + drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, leien, mechanische pannen). Lijstgevel van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen. Ordonnerende kolossale pilasters van de Ionische orde met guirlandeversiering. Getoogde muuropeningen met sluitsteen van simili- of Euvillesteen, onder meer met rocailleversiering op de bovenverdieping. Houtwerk zie nummer 1. Houten dakkapel met driehoekig fronton en vleugelstukken.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  : 1987

Aanvullende informatie

Op de koer achter het burgerhuis bevindt zich een gedenktegel waarop een klaproos is aangebracht. De tegel herinnert aan het lichaam van een Britse soldaat dat hier tijdens verbouwingswerken werd opgegraven, en begraven werd op het "Bedford House Cemetery".

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs : Marchand, Sofie
Datum: 21-04-2017

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30294 (Geraadpleegd op 12-06-2021)