Sint-Corneliuskapel geflankeerd door linden met boomkapellen

Beschrijving

Pijlerkapel, achterin gelegen tussen de Lindevijver en de Putselvijver nabij het begin van de zogenaamde Processieweg, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beschadigd circa 2004, nadien hersteld en herschilderd.

Over het ontstaan en de oprichting van de kapel zijn weinig gegevens bekend. Ze wordt niet weergegeven op de Poppkaart van halverwege de 19de eeuw of de topografische kaart van 1867, maar wel op die van 1891. In de literatuur wordt ze omstreeks 1870 gedateerd.

Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, afgedekt door een vooraan sterk overkragend leien zadeldak met uitgewerkt houten windbord. Gepikte plint. Getraliede rondboognis met tongewelf en beeld van Sint-Cornelius, beschermheilige van boeren en rundvee; hij wordt ook aanroepen voor onder meer epilepsie, kramp en zenuwpijnen.

De kapel wordt geflankeerd door linden met boomkapelletjes, toegewijd aan de Heilige Theresia (links) en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (rechts).

• DEWIT R. & VAN LOON R. s.d.: Hoeilaart mijn dorpje vroeger en nu, Hoeilaart, 118.
  • HUVENNE P. (opdrachtgever) 2013: Uitgebreid beheerplan boscomplex Zoniënwoud, onuitgegeven nota.