• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Serristenwoning in de top gedateerd 1913, gelegen boven het straatniveau in een omringende tuin. Als 'nieuwe bouwing' geregistreerd op het kadaster in 1915 in opdracht van Gilbert-Pieter Denayer, bediende. Op een luchtfoto van 1971 zijn de serres op het achterliggende perceel nog zichtbaar. Voorbeeld van een serristenwoning uit het begin van de 20ste eeuw, gelinkt aan de eerste bloeiperiode van de druiventeelt.

Vrijstaande tweegevelwoning, opgetrokken uit baksteen met een traditionele opbouw en indeling, twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen bedaking, overkragend op schoorstukken. Typische combinatie van een puntgevel voor het linkse vensterrisaliet en een lijstgevel voor de rechtse deurtravee. Door haar rijkere uitwerking verwijst de woning naar de nieuwe status van de eigenaar-serrist. Het geheel heeft een gebosseerde onderbouw en biedt een kleurrijk uitzicht door de decoratieve verwerking van witte baksteen voor onder meer muurbanden en ontlastingsbogen. De venstertravee wordt gemarkeerd door een rechthoekig spaarveld met op de bovenverdieping een deurvenster voorafgegaan door een eenvoudig balkon met houten leuning; dit spaarveld wordt bekroond door een fries, afgelijnd met witte baksteen. De rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken behielden hun oorspronkelijk schrijnwerk met roedeverdeling en gehamerd glas in de bovenlichten; de overluifelde deur is omwille van de licht verhoogde begane grond toegankelijk via een steektrapje.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1915/49.

Aanvullende informatie

Er is een naamplaatje bewaard dat aan de gevel van de woning hing met hierop de naam van wisselagent P.A. Denayer die in de woning zijn kantoor had. Het is niet duidelijk of deze dezelfde was als bouwheer Gilbert-Pieter Denayer, zoals vermeld in het kadaster. De serres die in het verleden bij de woning stonden zijn van latere datum dan de bouw van de villa. Bijgevolg is de woning niet gebouwd door een serrist, maar door een burger die, net als de serristen uit deze periode, zijn status wou etaleren in de bouw van zijn nieuwe woning. De woning sluit qua stijl dan ook aan bij de typische serristenwoningen uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt in Hoeilaalt.

• Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.