Villa Marie Louise van 1880

Beschrijving

Verzorgd uitgewerkt burgerhuis, boven de deur gedateerd 1880, maar kadastraal al geregistreerd in 1879 als 'vente et nouvelle construction' in opdracht van de Schaarbeekse handelaar Constantius Dauvrain-Gilbert. In de as van de deurtravee verleent een ijzeren hek tussen eenvoudige bakstenen pijlers toegang tot de voortuin. Rechts van de woning ligt een tuin die aan de straatzijde is afgezet met een laag bakstenen muurtje op een gecementeerde plint.

Vrijstaande tweegevelwoning van drie traveeën en twee bouwlagen met mezzanino onder tentdak (mechanische pannen). Rode bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand en tot puntgevel verhoogde inkomtravee. De woning verkreeg een kleurrijk karakter door de verwerking van witte natuursteen en gesinterde baksteen voor de speklagen en hoeklisenen die door de afwisseling van wit en zwart als het ware geblokt zijn. De rechthoekige muuropeningen hebben dagkanten van gesinterde baksteen en een lekdrempel en latei van blauwe hardsteen, laatstgenoemde met diamantkopsluitsteen. Op de benedenverdieping zijn de vensters voorzien van uitgewerkte ijzeren tralies, op de bovenverdieping van parapets. Het centrale deurvenster wordt er vooraf gegaan door een balkon met uitgewerkte ijzeren leuning en een hardstenen balkonplaat op voluutconsoles. De mezzanino vertoont een centraal rondboogvenster, aan weerszij geflankeerd door een oculus. Het schrijnwerk werd vernieuwd naar oud T-model met uitzondering van de houten vleugeldeur, die authentiek is en gevat in een vlakke hardstenen omlijsting.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1879/17.