erfgoedobject

Dubbele eikendreef met opgaande bomen

landschappelijk element
ID
302969
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302969

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze dreef die deel uitmaakt van het domein van het kasteel van Huise werd voor het eerst ingetekend op de primitieve kadasterkaart van België en opgemaakt na 1830. Begin 20ste eeuw werd de dreef verlengd tot aan de Lozenmolenstraat (dit is te zien op de stafkaart van 1911) onder de vorm van een enkele beukendreef. Begin de jaren '80 van de vorige eeuw werd hier een oude dubbele beukendreef gekapt en nadien vervangen door een dubbele eikendreef. De heraanplantingen zijn niet volledig gelukt, de nieuwe dreef vertoont redelijk wat uitval. De huidige dreef bestaat uit vier bomenrijen van opgaande beuken, telkens twee rijen links en rechts van de onverharde weg. De spantafstand in de rijen is circa 10 à 11 meter. De plantafstand tussen de bomenrijen links en recht is 3 meter, de bomen zijn er geschrankt aangeplant. De twee middelste rijen langs de toegangsweg staan op 10 meter uit elkaar.

  • Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1900-1930, schaal 1:20.000.

Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert
Datum  :


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dubbele eikendreef met opgaande bomen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302969 (Geraadpleegd op )