erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
302974
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302974

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Asymmetrisch uitgewerkte villa met ruime tuin, op het kadaster geregistreerd in 1907 als 'nouvelle construction' in opdracht van Arthur-Desiderius-Cornelius Desmet-Kraus; volgens de huidige bewoners gebouwd door een schilder als buitenverblijf en tijdelijk ook gebruikt als internaat, zie ook oude foto, met aparte ingang voor jongens en meisjes waarvan één bewaard deurtje in de afsluitingsmuur aan de straat. Deze deels vernieuwde bakstenen muur wordt geritmeerd door kleine pijlers op doorgetrokken basis.

De volledig witgeschilderde villa met hardstenen plint telt twee bouwlagen onder een complexe, overkragende bedaking (leien) met uitgewerkt windbord en vertoont een sterk volumespel door de verspringende hoogtes en het gebruik van erkers, balkons en een uitspringende, torenvormige inkomtravee van drie bouwlagen onder schilddak met ijzeren nokbekroning. Boven de erkervormige toegang zijn er op beide bouwlagen rondbogige deurvensters met balkon. De drie rechtse venstertraveeën, centraal hoger oplopend met een getrapt dakvenster, vertonen op de begane grond een uitbouw die wordt gekenmerkt door een hoog vensterregister en bekroond wordt door een doorlopend balkon met ijzeren leuning voor de drie segmentbogige deurvensters. Het schrijnwerk bleef gedeeltelijk bewaard op de begane grond.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1907/49.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302974 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.