erfgoedobject

Serristenwoning

bouwkundig element
ID
302975
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302975

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorbeeld van een serristenwoning uit het begin van de 20ste eeuw, gelinkt aan de eerste bloeiperiode van de druiventeelt. De woning werd kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in 1912 in opdracht van Gaston Keyaert-Van Stallen 'wijndruifkweeker'; de linkse aanbouw werd ingetekend in 1942.

Vrijstaande tweegevelwoning met traditionele opbouw en indeling. Door de rijkere uitwerking verwijst ze naar de nieuwe status van de serrist. Identieke woning als nummer 9 doch met het ontbreken van de linkse travee, waardoor een enkelhuisopstand ontstaat in plaats van een dubbelhuisopstand.

Baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met de nok evenwijdig aan de straat. Karakteristieke combinatie van een getrapte inkomtravee (drie treden + topstuk) links en een venstertravee met lijstgevel rechts. Het geheel biedt een kleurrijk uitzicht door de decoratieve verwerking van blauwe hardsteen en witte baksteen voor onder meer muurbanden, ontlastingsbogen en de hoekkettingen die het spaarveld in de venstertravee aflijnen; bovenaan wordt dit spaarveld afgelijnd door een boogfries, eveneens uitgevoerd in witte baksteen. De segmentboogdeur en -vensters op hardstenen lekdrempels hebben vernieuwd schrijnwerk; enkel de houten kroonlijst op tandlijst en klossen bleef behouden. De latere aanbouw links achteraan vertoont een gelijkaardig uitzicht. Aan de straat wordt het perceel afgesloten door een verzorgd uitgewerkt ijzeren hek.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1912/62, 1942/25.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serristenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302975 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.