Site Kelleveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Site Kelleveld

Beschrijving

Ensemble van 9 druivenserres, waarvan de eerste vier zuidelijke serres kadastraal werden ingetekend in 1928 in opdracht van J. Kumps-Debecker; de vijf volgende in 1936 in opdracht van Juliaan Jan-Baptist Debecker-Kerckhoven, slootmakersgast.

Momenteel zijn de serres eigendom van de gemeente; ze worden beheerd door een VZW die er sociale tewerkstelling combineert met zorg voor het erfgoed en natuureducatie. Een deel van de serres wordt verhuurd en jaarlijks wordt er een serre gerestaureerd. Zo werd serre 4 vernieuwd in 2012 en gebruikt voor het kweken van groente en fruit; serre 1 werd aangepakt in 2013 en wordt gebruikt voor het kweken van wijndruiven; serre 7 werd gerestaureerd in 2014 en eveneens gebruikt voor groente en fruit.

De parallel geplaatste serres zijn van het type met spitsbogige overkapping op een bakstenen voet en hebben een houten of metalen gebint.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1928/5, 1936/8.