Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Serristenvilla met atelier en bewaarde serre, uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt. De woning werd samen met het atelier kadastraal geregistreerd in 1927 als 'demolition totale et nouvelle construction' in opdracht van 'Emile Godsdeel viticulteur' (wijnbouwer). Langs de J.B. Charlierlaan is het terrein afgesloten door een muur van natuursteen, gedeeltelijk verhoogd met baksteen en bekroond door een ijzeren hek. In de as van de deurtravee verleent een ijzeren hek tussen eenvoudige bakstenen pijlers (ten dele vernieuwd) toegang tot het perceel.

Hoewel de woning haar adres heeft in de Kerkstraat is de hoofdgevel zuidelijk georiënteerd naar de J.B. Charlierlaan met zicht op de momenteel met gras begroeide helling waar voorheen de serres gelegen waren. Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de villa twee bouwlagen op een gebosseerde onderbouw onder gecombineerde daken (kunstleien). Het geheel is opgetrokken uit baksteen met de typische combinatie van een puntgevel voor de linkse, uitspringende venstertravee en een lijstgevel voor de rechtse deurtravee. De venstertravee wordt op de begane grond gemarkeerd door een driezijdige erker met rechthoekige vensters met hardstenen tussenstijlen, bekroond door gekoppelde steekboogvensters met hardstenen hoek- en sluitstenen. De deurtravee wordt voorafgegaan door een steektrap en portiek met bekronend balkon voor het deurvenster van de bovenverdieping. Het uitzicht van de muuropeningen sluit aan bij die van de venstertravee; het schrijnwerk met typische roedeverdeling en geel gehamerd glas in de bovenlichten bleef bewaard. Eenvoudige lijstgevel langs de Kerkstraat, geopend door segmentbogige muuropeningen. Ook aan deze zijde is het perceel afgesloten door een lage bakstenen muur met ijzeren hek.

Het atelier betreft een eenvoudig bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, afgedekt met een kunstleien schilddak. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-latei, getoogd in het dakvenster. In tegenstelling tot de woning bleef hier de als lambrekijn uitgewerkte kroonlijst bewaard. De serre ligt ten zuiden van het atelier.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1927/36.