Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Boven het straatniveau gelegen serristenvilla met voortuin, met typisch uitzicht voor het interbellum. Deze villa uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt, werd kadastraal ingetekend in 1922 in eigendom van Jan Baptist Timmermans-Lamal, wijndruifkweker, de kinderen.

De woning telt twee bouwlagen en is opgetrokken uit baksteen op een gebosseerde onderbouw; het geheel is afgedekt door gecombineerde, overkragende mansardedaken met een omlopende, decoratief uitgewerkte houten kroonlijst. De woning vertoont zoals gebruikelijk een mooi volumespel met een erker en portiek op de begane grond. De erker is voorzien van een bekronend balkon voor het hoger gelegen deurvenster, de portiek van typisch houtwerk. Karakteristiek is ook het contrast tussen de bakstenen benedenverdieping en de beraapte bovenverdieping. De gevarieerde muuropeningen kregen nieuw schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1922/53.