Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoevetje, volgens bewoners heropgebouwd in 1925 in het domein van het thans verdwenen 19de-eeuwse kasteel; vooroorlogse hoeve dieper gelegen.

Wederopbouwarchitectuur grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling en indeling: naar het zuiden georiënteerd hoevetje van het langgestrekte type bestaande uit een woongedeelte van vijf traveeën, een paardenstal, voederhok, koestal, schuur en wagenhuis; voorliggend bakstenen pad; toegankelijk via erfoprit ten zuiden; waterput ten noorden.

Materialen: verankerde rode baksteenbouw, deels witgekalkt; gebogen zadeldaken, onder meer haaks bij woongedeelte met overstekende dakranden op houten modillons; gecementeerde en witgekalkte plint; korfbogige ontlastingsboogjes, betegelde onderdorpels; traditiegebonden houtwerk zie beluikte kruisramen met kleine roedeverdeling, echter onder betonnen lateien; schuurpoorten onder ijzeren I-balken. Hoeve met nagenoeg identieke opstelling, indeling, materiaalgebruik en andere bouwkenmerken gelegen te Ieper (Pannenhuisstraat 57).

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi