Serristenwoning Adolphe De Taffe

Beschrijving

Woning uit het begin van de jaren 1930, gebouwd ter vervanging van de oorspronkelijke serristenwoning die door brand werd vernield in 1929. De bouwplannen bleven bewaard bij de huidige eigenaar, maar het signatuur van de architect (Roland ….?) kon vooralsnog niet geïdentificeerd worden.

Adolphe De Taffe (°1866) vestigde zich in 1905 in Hoeilaart en richtte er een groot serrebedrijf op dat 50 à 60 serres omvatte; het besloeg de hele rechtse zijde van de Tenboslaan tussen de Weemstraat en de Vrijheidslaan; na de Eerste Wereldoorlog verkocht hij het grootste deel van het bedrijf. Adolphe was kunstschilder en schilderde bovendien op glas; volgens de bewoner M. Erkens bleven hier mooie glasramen bewaard van zijn hand: in de eetkamer de voorstelling van onder meer de vier kunsten poëzie, beeldhouwkunst, schilderkunst en muziek (1889-1890); salon met in de deur een vogelnestje (ongedateerd) en een venster met twee dameshoofden (1895); wintertuin met in de deur het wapenschild van België (1890) en de vier jaargetijden (1894) in het venster; in de keuken de voorstelling van vier beroepen (1888, enkele jaren geleden aangekocht en bijgeplaatst).

Vrij eenvoudig uitgewerkt burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met ten zuiden een lager aanbouwsel onder plat dak en ten noorden een aanbouwsel met glas-in-loodraam met voorstelling van de opgaande zon. Baksteenbouw, bovenaan bepleisterd en beschilderd en horizontaal geritmeerd door dito muurbanden. De straatgevel met een vrij gesloten karakter wordt geopend door een rondboogdeur en hogerop een dito venster. Het schrijnwerk bleef ten dele bewaard. Voorts vertoont deze gevel slechts een eenvoudige schoorsteenaanzet. De muuropeningen in het aanbouwsel zijn rechthoekig.

• DEWIT R. & VAN LOON R. s.d.: Hoeilaart mijn dorpje vroeger en nu, Hoeilaart, 72.
  • ERKENS M. 1988: Kunstschilders te Hoeilaart rond 1900: Adolphe De Taffe, Zoniën 12, speciaal nummer, 64-67.
  • VERSLUYS L. s.d. (1990): Een geval van poging tot overgang naar de "art nouveau" in: Hoeilaart, Glazen dorp, Het Dorp van Neo-stijlen, Brochure uitgegeven door het Gemeentebestuur van Hoeilaart en het Gemeentekrediet, 64-65.
  • Informatie verkregen van M. Erkens (16 juni 2017).