Hulde aan de Druiventeelt

Beschrijving

Monument opgericht in 2003 op het kruispunt van de Tenboslaan en Waversesteenweg, naar aanleiding van 30 jaar wijkfeesten van de wijk Bakenbos, die zich uitstrekt over drie gemeenten (Hoeilaart, Overijse en La Hulpe). Flankerende linden.

Het werk, een idee en maquette van Freddy Vanden Wouwer, is de voorstelling van drie gemeenten en drie straten die hier samenkomen in de nabijheid van de linde. De drie staat ook symbool voor drie decennia wijkwerking. Bovendien wordt er hulde gebracht aan de serristen en de druiventeelt door de weergave van drie verschillende serretypes met centraal een wereldbol, gemaakt van werkgerei dat doorgaans in de serre aanwezig is, als symbool voor de verspreiding van de tafeldruif over nagenoeg de hele wereld. De bakstenen basis omvat ook drie gietijzeren deurtjes van de fornuizen voor de verwarming van de serres, onder meer van de ijzergieterij Merckx Georges (Hoeilaart) en de 'fonderie usine de Hoeylaert'; een stuk kassei verwijst naar de eeuwenoude verbindingsfunctie van deze weg tussen Waver en Brussel.

• Gegevens op het plaatselijk infobordje (5 augustus 2015).