Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsproject, bestaande uit kleine burgerhuizen, naar ontwerp van architect Camille Van Elslande (Veurne) van 1922, horend bij Lange Meersstraat 28 naar ontwerp van dezelfde architect. Symmetrische opstelling van eclectische enkelhuizen, sommige met reminiscenties aan de lokale renaissancestijl, zie onder meer aediculavenster in de geveltop van nummer 3 en de schelpvulling in de boogvelden van nummers 5, 15. Voorts voornamelijk gekarakteriseerd door het wisselende dakenspel: trapgevels bij nummer 3 en 9-11; tuitgevels bij nummer 3, 5, 15 en Wallestraat nummer 1; houten dakkapellen onder overkragend zadeldak met windveren op schoorstukken bij de overige nummers, waar in combinatie met geknikt zadeldak, en gekenmerkt door een onderlinge differentiatie in de behandeling van de muuropeningen: houten kozijnconstructies - onder meer drielichten- al dan niet opgenomen in korf-, tudor- of steekboogomlijsting. Hoek met de Wallestraat benadrukt door middel van afgeronde bakstenen muur voorzien van gevelsteen gesigneerd "C. Van Elslande - Architecte - Furnes", waarachter thans garage.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 38.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine