Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Verzorgde serristenvilla met omhaagde voortuin, uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt. De villa werd kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in 1926 in opdracht van Jules Muyldermans-Vandervaren.

Villa van twee traveeën en twee bouwlagen opgetrokken uit baksteen onder met kunstleien afgedekte, haakse zadeldaken. Opmerkelijk contrasteffect door het gebruik van witte baksteen voor de hoekkettingen en rollagen. Markerende volumewerking door de combinatie van een vooruitspringende puntgevel met erker en een lijstgevel met portiek met typisch houtwerk op de begane grond. De muuropeningen zijn gevarieerd; opmerkelijk is de vormgeving van het topvenster die verwijst naar oriëntaalse invloeden. Het schrijnwerk met typische kleine roedeverdeling in de bovenlichten bleef bewaard. Karakteristiek is ook de gebosseerde onderbouw en de omlopende houten kroonlijst op tandlijst, klossen en sierlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1926/45.