Joseph Kumpsstraat

Beschrijving

De Joseph Kumpsstraat, genoemd naar Joseph Kumps (1893-1914) die sneuvelde te Ramskapelle tijdens de Eerste Wereldoorlog, is een lange gebogen straat in het zuidoosten van de gemeente, waar ze voor een groot deel de grens met Overijse vormt. Ze vertrekt van aan de Waversesteenweg en loopt vervolgens via een gebogen verloop grosso modo in noordelijke richting; ze eindigt bij de Fr. Verbeekstraat op Overijse. Het laatste stuk verloopt parallel aan de autoweg E 411. Bij het begin van de straat 'op den Bakenbos' (wijk op drie gemeenten Hoeilaart, Overijse en La Hulpe), staat op grondgebied Overijse een grensboom in de vorm van een geknotte linde met boomkapel. De kapel dateert van 2005 (zie gegraveerd jaartal in kastkapel). In deze straat, ter hoogte van het huidige nummer 89, lag eertijds het Hof van Farendeys dat al in de 14de eeuw in leen werd gehouden van de hertogen. Momenteel zijn de oorspronkelijke hoevegebouwen vervangen door een nieuwe woning en sterk gerenoveerde bijgebouwen.

• STROOBANTS F. 2010: Geïllustreerde encyclopedie van de Brabantse druiventeelt onder glas. Bijdrage XXVIII tot de Geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland, De Beierij van IJse – Het Glazen Dorp, Overijse, 29.