Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Typische serristenvilla uit het interbellum, omgeven door een tuin en kadastraal geregistreerd in 1928 als 'nouvelle construction' in opdracht van J.J. Wauthier-Goordeel; tegelijkertijd werden enkele serres ingetekend. Op een luchtfoto van 1971 was het achterliggende perceel nog ingenomen door serres.

Baksteenbouw met verhoogde begane grond, oorspronkelijk twee, vandaag drie traveeën en twee bouwlagen onder een complexe leien bedaking; de linkse travee is een recente (volgens oude foto's na 2009) uitbreiding (zie verschil in bouwmateriaal). Vermoedelijk werd de woning toen inwendig gerenoveerd. Ook het dak kreeg een nieuwe bekleding (leien in plaats van pannen). Ondanks de werken bleef het oorspronkelijke karakter bewaard met de typische verspringende volumes en een puntgevel in combinatie met een lijstgevel, versterkt door het gebruik van een erker met bekronend balkon en de overluifelde inkom. De gevarieerde muuropeningen zijn grotendeels voorzien van nieuw schrijnwerk naar oud model met kleine roedeverdeling bovenaan; het schrijnwerk van de erker bleef bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1928 (1e semester)/82.