Serristenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning

Beschrijving

Serristenwoning met karakteristieke gevelbekleding uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt. Omhaagd voortuintje.

Verzorgd uitgewerkte serristenwoning, schuin ingeplant ten opzichte van de straat, als 'nouvelle construction' kadastraal geregistreerd in 1899 in opdracht van Egidius Vandenput-Michiels, wijndruifkweker. Op een luchtfoto van 1971 zijn de achterliggende serres nog zichtbaar. Naderhand, in het laatste kwart van de 20ste eeuw, werd dit gebied verkaveld en bebouwd met vrijstaande eengezinswoningen.

Vrijstaande, onderkelderde tweegevelwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel met dubbelhuisopstand, gemarkeerd door een ruwe gevelberaping met verspreide bloemmotieven en geritmeerd door geblokte pseudo-lisenen. Deze laatste zijn bovenaan verbonden door een rijkelijk uitgewerkte fries met onder meer druiventrossen. De steekbogige muuropeningen zijn gevat in een decoratief uitgewerkte omlijsting met sluitsteen. Het schrijnwerk werd vernieuwd met uitzondering van de houten kroonlijst op modillons. Deze woning vertoont veel gelijkenis met Brusselsesteenweg 70, maar is iets eenvoudiger uitgewerkt.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1899/7.