Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante pijlerkapel met gegraveerde jaartallen 1888 en 1948 en nagenoeg onleesbare namen links 'Fam. Deridder-Man--'(?), rechts 'Vandervaeren'.

Volgens de overlevering zou de kapel gebouwd zijn in 1888 door Guillielmus Deridder, een serrist met bijnaam Faro. Toen hij bij het aanwakkeren van het vuur in zijn fornuis voor de verwarming van de serres door een uitslaande vlam werd getroffen, beloofde hij een kapel te bouwen. Op de topografische kaart van 1891 is er hier nog geen kapel aangeduid en is de omgeving nog volledig ingenomen door akkers. De kapel werd trouwens ook niet geregistreerd op het kadaster. Ze werd in 1948 herbouwd nadat ze in 1940 werd vernield door een vrachtwagen. De financiering van deze werken gebeurde door Felix Vandervaeren, zie inscriptie rechts. Het linkse opschrift verwijst naar de oorspronkelijke oprichter.

Met schijnvoegen gecementeerde en witgeschilderde pijlerkapel onder licht overkragend leien zadeldak. Puntgevel met rechthoekig spaarveld, onderaan met later aangebracht houten bordje 'O.L.Vrouw van Zeven Smarten bid voor ons'. Getraliede rondboognis met gepolychromeerd plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.

• MAT R. 2011: ’t Kapelleke van Faro, Zoniën 35.4, 198-210.