Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Hoeilaart
Deelgemeente Hoeilaart
Straat Terjansdelle
Locatie Terjansdelle zonder nummer, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Hoeilaart (geografische herinventarisatie: 03-08-2015 - 22-12-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologiepijlerkapellen
Dateringna WO II

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante pijlerkapel met gegraveerde jaartallen 1888 en 1948 en nagenoeg onleesbare namen links 'Fam. Deridder-Man--'(?), rechts 'Vandervaeren'.

Volgens de overlevering zou de kapel gebouwd zijn in 1888 door Guillielmus Deridder, een serrist met bijnaam Faro. Toen hij bij het aanwakkeren van het vuur in zijn fornuis voor de verwarming van de serres door een uitslaande vlam werd getroffen, beloofde hij een kapel te bouwen. Op de topografische kaart van 1891 is er hier nog geen kapel aangeduid en is de omgeving nog volledig ingenomen door akkers. De kapel werd trouwens ook niet geregistreerd op het kadaster. Ze werd in 1948 herbouwd nadat ze in 1940 werd vernield door een vrachtwagen. De financiering van deze werken gebeurde door Felix Vandervaeren, zie inscriptie rechts. Het linkse opschrift verwijst naar de oorspronkelijke oprichter.

Met schijnvoegen gecementeerde en witgeschilderde pijlerkapel onder licht overkragend leien zadeldak. Puntgevel met rechthoekig spaarveld, onderaan met later aangebracht houten bordje 'O.L.Vrouw van Zeven Smarten bid voor ons'. Getraliede rondboognis met gepolychromeerd plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.

  • Topografische kaarten van België, Derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1889-1900, schaal 1:20.000.
  • MAT R. 2011: ’t Kapelleke van Faro, Zoniën 35.4, 198-210.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Hoeilaart

Hoeilaart (Hoeilaart)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.