Pakhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Pakhuis met kantoren in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis De Vooght uit 1916, gebouwd in 1917. Opdrachtgever was Louis Van Reeth, die het pakhuis liet optrekken op een perceel palend aan zijn privé-woning in de Lange Brilstraat 11. Bovendien stond het gebouw op alle verdiepingen in verbinding met de belendende, vroegere suikerraffinaderij in de Venusstraat, waarvan Van Reeth op dat moment eveneens eigenaar was.

Het gebouw behoort tot het relatief vroege oeuvre van de architect, zoon van de aannemer François De Vooght, die eind jaren 1890 zijn debuut maakte. Tijdens zijn beginjaren liet hij zich vooral opmerken met ontwerpen in een neotraditioneel stijlidioom, waarvan het hotel de Hasque en de eigen architectenwoning - beide uit 1912 en aan de Arthur Goemaerelei - representatieve voorbeelden zijn. Ook tijdens het interbellum hield De Vooght vast aan een conventionele, historiserende architectuuropvatting, met als belangrijkste bouwwerk de neobyzantijnse basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes uit 1931-1935 te Edegem.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat het gebouw drie bouwlagen onder en pseudo-mansarde met getrapte aandaken. De lijstgevel heeft een bovenbouw uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met spaarzaam gebruik van witte natuursteen voor speklagen, borstweringen, ontlastingsbogen, korbelen en steigergaten. Deze rust op een pui uit blauwe hardsteen, die met uitzondering van de plint, doorgetrokken latei en puilijst, een ruw geboste afwerking kreeg. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping gevat in oplopende vensternissen met bewerkte borstwering. Portaal met gebogen middenkalf en zijlichten in de rechter travee. Een houten kroonlijst gevat tussen de getrapte aandaken op korbelen vormt de gevelbeëindiging; getoogde dakkapellen met waterlijst. Bewaarde houten inkomdeur; vernieuwd vensterschrijnwerk.

Volgens de bouwplannen omvat de L-vormige plattegrond gelijkvloers een suite van twee kantoren met 'cabinet' en staalkamer. Opslagruimte beslaat telkens de volledige eerste, tweede en derde verdieping (pseudo-mansarde), ontsloten via het trappenhuis van het belendende pand.