erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
30305
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30305

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herenwoning, thans kantoor van de Directe Belastingen. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met houten dakkapellen onder driehoekig fronton, daterend van de jaren 1920. Baksteenbouw op arduinen sokkel met rechthoekige kelderopeningen; voorts gebruik van simili en hardsteen voor onder meer omlijstingen van muuropeningen, sluitstenen, bordes. Risaliet ter hoogte van vierde en vijfde travee. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in een omlijsting van negblokken en trapezoïdale sluitsteen; op de verdieping in een analoge omlijsting, echter onder gestrekte bovendorpel in combinatie met getoogde ontlastingsboog. T-ramen. Kleine roedeverdeling in bovenlichten. Houten vleugeldeuren met paneelversiering en bovenlicht.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30305 (Geraadpleegd op )