Vier gekandelaarde lindes op het voorplein van het Kasteel van Laarne

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Totale hoogte 16 m
Hoogte takvrije stam 3 m
Grootste diameter boomkruin of struik 9 m

(zwaarste) Omtrek stam of stoof 71 cm

Beschrijving

Op het voorplein van het Kasteel van Laarne staan vier lindebomen. De voortuin is netjes verdeeld in vier parterres, de bomen staan telkens in het midden ervan. De bomen hebben verschillende leeftijden, de twee gekandelaarde zomerlindes aan de staatzijde (oosten) zijn even oud. De twee bomen aan de kant van de kasteelgracht (westen) zijn Hollandse lindes. Eén ervan, de meest noordelijke, is een zéér oud gekandelaard exemplaar en de andere is een recente vervanging. Deze boomaanplantingen vormen een geheel en zijn beeldbepalend, het oude exemplaar is hier echter zéér bijzonder en bezit nog erfelijk materiaal uit vervlogen tijden. Deze eeuwenoude linde heeft een zéér respectabele stamomtrek van 504 cm (2016).

Auteurs: Van der Linden, Geert