Villa met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa met tuin

Villa en langwerpige villatuin aangelegd in 1905.

Armand Aerts, priester en tijdens de Eerste Wereld­oorlog aalmoezenier bij een Canadees bataljon van het Britse leger, bouwde in 1905 een kleine villa op de 'Hertswinkel' aan de Gellenbergstraat. Het gaat om een eenvoudig dubbelhuis, drie traveeën breed, in baksteenbouw verlevendigd met speklagen van witte tegeltjes. Haaks op het hoofdgebouw werd ook een kleine dienstvleugel opgetrokken. Het gebouw staat opgesteld aan het straatuiteinde van een perceel dat 40 tot 50 meter breed is en zich zowat 200 meter bergopwaarts in de achterliggende zandleemkouter uitstrekt. De opgaande beplanting is dus voor het grootste gedeelte een randbeplanting en de ontsluiting gebeurt door een centrale weg die de tuin overlangs in ongeveer twee gelijke delen verdeelt. Zoals bij de andere tuinen langs de Gellen­bergstraat speelden Italiaanse populieren (Populus nigra 'Italica') in de oorspronkelijke randbeplanting een dominerende rol. Aan het velduiteinde van de tuin is er nog een exemplaar (stamomtrek 283 centimeter) van overgebleven. In de randbeplanting vinden we ook enkele bomen die na amper 93 jaar verbazende aanwascijfers vertonen, onder meer twee zilverlinden (Tilia tomentosa) met stamomtrekken van respectievelijk 366 en 331 centimeter. Links van het huis staan een mooie bontbladige esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') en een vederesdoorn met opvallend blauw berijpte twijgen, vermoedelijk Acer negundo var. violaceum.

Een van de latere eigenaars, Louis Janssens, legde halverwege de helling een vijvertje met een stenen boogbrugje aan, dat recentelijk werd hersteld. Voor de watervoorziening zorgt waarschijnlijk dezelfde kleilaag die ook 700 meter naar het noorden in het kasteeldomein Gellenberg de aanwezigheid van bronnen verklaart. Opmerkelijk is ook hier de vermoedelijk geïntroduceerde maar vitale aanwezigheid van bolletjesvaren (Onoclea sensibilis), een zeldzame soort die ook in het brongebied van het Gellenbergdomein groeit.

Merkwaardige bomen (Opname 16 oktober 1998. Het cijfer in vet geeft de stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte.)

• 1. vederesdoorn met blauw berijpte twijgen (Acer negundo var. violaceum) 224
  • 2. bontbladige cultivar van gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') 247
  • 4. zilverlinde (Tilia tomentosa) 366
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschets Lubbeek, 1906/8.
  • SCHEYS G. 1956: Bodemkaart van België: kaartblad Lubbeek 90W, s.l.

Bron: DENEEF R. 2002: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant: Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger