erfgoedobject

Gemengde dreef bij Kasteel van Olsene

landschappelijk element
ID: 303081   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303081

Juridische gevolgen

Beschrijving

De kasteeldreef van Olsene werd reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) weergegeven. Ze vertrekt bij de poortgebouwen van het Kasteel van Olsene aan de Grote Steenweg en loopt achthonderd meter ver in noordnoordwestelijke richting. De dreef stopt bij het langgestrekt hoevetje langs de Rotsstraat en komt voorbij het Bedevaartsoord Olsene Rotse. Het is in hoofdzaak een dreef met opgaande zomereiken uit de eerste aanwezige plantgeneratie, die werd aangevuld met bruine en gewone beuk, hier en daar een esdoorn, een enkele plataan en Amerikaanse eik. Op de zandige schrale bodem zijn er zaailingen van esdoorn, berk, Amerikaanse vogelkers, lijsterbes en sporkehout. Het is een beeldbepalende dreef, vrij van gemotoriseerd verkeer die een rustige wandeling te bieden heeft.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert
Datum  : 2016


Relaties

  • Is deel van
    Domein Kasteel van Olsene

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemengde dreef bij Kasteel van Olsene [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303081 (Geraadpleegd op 11-08-2020)