erfgoedobject

Voortuin van een herenboerenhuis

landschappelijk element
ID
303111
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303111

Beschrijving

Voortuin met hek, bij een herenboerenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw.

De tuin wordt aan drie zijden begrensd door een witgeschilderd smeedijzeren hek op een lage bakstenen plint. Ontdubbelde U-vormige stijlen en spijlen met gietijzeren lanspunt met een door voluten geaccentueerd klimmend beloop ter hoogte van de hoeken en de drie ingangshekkens, en doorlopende regelwerk. Aan de noordzijde, twee vierkante arduinen pijlers van een verdwenen poorthek naar het boerenerf. In de voortuin, een mooi exemplaar van treures (Fraxinus excelsior 'Pendula') (120 cm stamomtrek op 150 cm hoogte) en van gewone taxus (Taxus baccata) met jong geel blad (Taxus baccata 'Aurea').


Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Voortuin van een herenboerenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303111 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.