erfgoedobject

Herenboerenparkje

landschappelijk element
ID
303114
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303114

Beschrijving

Omhaagd, 19de-eeuws herenboerenparkje met hek en paviljoen bij een grote, gesloten boerderij.

Het herenboerenparkje wordt aan de straat begrensd door een gemengde haag van gele kornoelje (Cornus mas), eenstijlige meidoorn (Cratae­gus monogyna) en sneeuwbes (Symphoricarpos albus subspecies laevigatus) die overgaat in een losse haag van ongesnoeide, hoog opgeschoten gewone taxus (Taxus baccata). Het is vanaf de straat rechtstreeks toegankelijk via een witgeschilderd poorthek van giet- en smeedijzer uit het midden van de 19de eeuw. Het hek heeft ronde zuiltjes als hekpijlers en als makelaar, met topbekroning, vierkante stijlen, onder-, midden- en bovenregel met spijlen en krulwerk ter opvang van het klimmend beloop. In de bomenrand van het grasveld en langs de aarden rondweg: blauwe Atlasceder (Cedrus atlantica 'Glauca'), Canadapopulier (Populus x canadensis), gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone hazelaar (Corylus avellana), linde (Tilia species), treurbeuk (Fagus sylvatica 'Pendula'), treures (Fraxinus excelsior 'Pendula'). Achteraan, op een heuveltje, ligt een open paviljoen met leien tentdak op knoestige boomstammen, beschermd door gewone taxus. In het midden van het ruime, gekasseid erf ligt een ovaal grasperk omheind met een witgeschilderd hekje van dunne spijltjes tussen een ronde boven- en onderregel. Centraal is een rond bloemperk uitgespaard met in het midden een cementen bloemenkorf op een sokkel. Een gelijkaardig, hergebruikt hekje schermt het terras bij de voordeur af.


Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve Hof Massa

  • Is deel van
    Borlo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenboerenparkje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303114 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.