Herenboerenparkje

Beschrijving

Beboomd 19de-eeuws herenboerenparkje, restant van een groter geheel, bij een gesloten hoeve met bouwjaar 1770 aangegeven in de achtergevel van het woonhuis maar met latere wijzigingen.

Het parkje ligt ten oosten van de boerderij en heeft een licht hellend reliëf. Het deel aansluitend bij het huis is beschermd door een hoge gewone taxushaag en een witgeschilderd smeedijzeren hek op een gecementeerd muurtje met poorthek. Het hek heeft vierkante stijlen met platte onder-, tussen- en dubbele, met ringen verrijkte bovenregel, ronde onderspijltjes, gekruld U-motief op de tussenregel en gevlamd uitlopende spijlen. De makelaar is versierd met een spiraal als masttop. De stijlen van het tuinhek zijn halfrond verbonden, versierd met een V-motief en gemarkeerd door een hoger uitstekende hekspijl. Het parkje is ook vanaf de Heisseltstraat recht­streeks toegankelijk via een parkhek, tussen de betonpaaltjes van de draadafsluiting uit de 20ste eeuw, in een getopte Thujahaag. Het hoger liggend grasveld heeft een bomenrand van gewone beuk (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betulus), treurbeuk (Fagus sylvatica 'Pendula') en zomereik (Quercus robur). Er is ook massale onderbegroeiing van sneeuwklokje (Galanthus nivalis subspecies nivalis).

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman

Ten oosten van de woning werd na 2005 een deel van de tuin verkaveld.