erfgoedobject

Herenboerenparkje

landschappelijk element
ID
303118
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303118

Beschrijving

Beboomd 19de-eeuws herenboerenparkje, restant van een groter geheel, bij een gesloten hoeve met bouwjaar 1770 aangegeven in de achtergevel van het woonhuis maar met latere wijzigingen.

Het parkje ligt ten oosten van de boerderij en heeft een licht hellend reliëf. Het deel aansluitend bij het huis is beschermd door een hoge gewone taxushaag en een witgeschilderd smeedijzeren hek op een gecementeerd muurtje met poorthek. Het hek heeft vierkante stijlen met platte onder-, tussen- en dubbele, met ringen verrijkte bovenregel, ronde onderspijltjes, gekruld U-motief op de tussenregel en gevlamd uitlopende spijlen. De makelaar is versierd met een spiraal als masttop. De stijlen van het tuinhek zijn halfrond verbonden, versierd met een V-motief en gemarkeerd door een hoger uitstekende hekspijl. Het parkje is ook vanaf de Heisseltstraat recht­streeks toegankelijk via een parkhek, tussen de betonpaaltjes van de draadafsluiting uit de 20ste eeuw, in een getopte Thujahaag. Het hoger liggend grasveld heeft een bomenrand van gewone beuk (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betulus), treurbeuk (Fagus sylvatica 'Pendula') en zomereik (Quercus robur). Er is ook massale onderbegroeiing van sneeuwklokje (Galanthus nivalis subspecies nivalis).


Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Ten oosten van de woning werd na 2005 een deel van de tuin verkaveld.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Lindehoeve

  • Is deel van
    Jeuk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenboerenparkje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303118 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.