erfgoedobject

Herenboerenparkje

landschappelijk element
ID
303119
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303119

Beschrijving

Voortuin met hek en restant van een parkje bij een verwaarloosde boerderij uit einde 19de eeuw, in het centrum van het dorp.

De voortuin, het inrijhek naar het gekasseid erf, het hek en poortje naar de voordeur en een recentere poort naar het lager gelegen parkje waar nog slechts enkele bomen, een beuk (Fagus sylvatica) en treurbeuk (Fagus sylvatica 'Pendula') van overblijven, behoren tot de typologie van de welvarende herenboerderij in Haspengouw, duidelijk aanwezig in het straatbeeld. Het voortuinhek met bakstenen voet en arduinen deksteen, vierkante onderregel, dubbele, met ringen verbonden bovenregel en ronde spijlen met lanspunten, is geritmeerd door vierkante stijlen die bovenaan onderling verbonden zijn. Gelijkaardige stijlen voor het hekje naar de voordeur. Rechts, vermoedelijk recenter inrijhek tussen vierkante pijlers van baksteen met speklaag, dubbele deksteen en bolbekroning van blauwe hardsteen. Het smeedwerk van de poort combineert de horizontale regels, vertikale spijlen en ringen in een decoratief spel.


Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Distilleerderij Snyers

  • Is deel van
    Jeuk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenboerenparkje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303119 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.