Herenboerenparkje

Beschrijving

Herenboerenparkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw, ten zuidoosten aansluitend bij het huis van de voormalige distilleerderij Snyers-Goyens.

Formele wit geschilderde toegang tot de tuin ten oosten via een vrijstaand, decoratief smeedijzeren poorthek in stijl-en regelwerk met talrijke krullen ter versteviging en ter bekroning van de poortvleugels. Onderste geleding met ijzeren bebording, hogere makelaar met kruisbloem en dunne gietijzeren hekstijlen met gepunte bol als bekroning. Verder sluit een lage bakstenen muur, deels met een eenvoudig hek van stijl- en regelwerk met spijlen tussen gietijzeren stijlen de straat af. Aan de voet van het huis strekt zich een langgerekt, licht uitgeschulpt gazon uit met een brede rondweg en een dwarspad in rode steenslag, begeleid door talrijke interessante en fraaie solitaire bomen. De zuidwestelijke grens gevormd door de Cicindria­beek, bestaat uit een interessante bomengordel met kleine waterpartij.

Bomen

Gewone esdoorn met bruinrood blad (Acer platanoides 'Schwedleri'), witte paardekastanje met lijnvormig blad (Aesculus hippocastanum 'Lacinia­tum'), treurvorm van ruwe berk (Betula pendula 'Tristis'), doodsbeenderenboom (Gymnocladus dioicus), treurvorm van wilgbladige peer (Pyrus salicifolia 'Pendula') (157cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte), hangende zilverlinde (Tilia petiolaris), wingerdbladige zomerlinde (Tilia platyphyllos 'Vitifolia').

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman