Herenboerenparkjes in Montenaken

Beschrijving

Mooie volwassen bomen bij meerdere herenhuizen of herenboerenhuizen in het dorp, als enige restanten van hun 19de-eeuwse tuinen of herenboerenparkjes die voor de moderne landbouw of voor woningbouw moesten wijken. Dit is onder meer het geval voor: Hannuitstraat, Langestraat nummer 66-68, Sint-Truidenstraat, op de hoek naast nummer 9.

Hannuitstraat

Een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') als restant van een parkje, nu ingenomen door een loods. Ook het straathek dat het parkje voorheen afsloot werd ingekort.

Langestraat nummer 66-68

Een gewone esdoorn met bont blad (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') en twee bruine beuken.

Sint-Truidenstraat, op de hoek naast nummer 9

Twee bruine beuken, twee mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum), en een zilverlinde (Tilia tomentosa).

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman