erfgoedobject

Herenboerenparkje

landschappelijk element
ID: 303130   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303130

Beschrijving

Moestuin en herenboerenparkje uit de 19de eeuw, bij de van de abdij van 't Park (Heverlee) afhankelijke hoeve met gebouwen uit de 17de tot de 19de eeuw.

De hoeve met gebouwen uit de 17de tot de 19de eeuw is gelegen bij de Molenbeek en was voorheen afhankelijk van de Norbertijnerabdij van 't Park te Leuven, Heverlee. Het herenboerenparkje en de tuin zijn nu recht­streeks toegankelijk via een buizenhek uit de jaren 1950, gelegen tussen de beek en het poortgebouw naar het erf. Het hek is gevat tussen oudere vierkante pijlers en muurtjes van gewitte baksteen met gepikte plint; natuurstenen deksteen en als pijlerbekroning een eikel op geprofileerde sokkel eveneens van blauwe hardsteen, uit de 19de eeuw. Het parkje ligt bij de beek en de kleine siertuin achter het herenboerenhuis gaat over in een grasveld naar de moestuin. Het bakhuis werd gesloopt en een brugje ging over de beek. De beplanting bestaat uit hoge bomen: gewone esdoorn met bont blad (Acer pseudoplatanus 'Leo­pol­­dii'), zoete kers (Prunus avium), Californische schijncipres (Chamaecyparis lawsoniana), fijnspar (Picea abies), gewone taxus (Taxus baccata), hulst (Ilex aquifolium), Coloradozilverspar (Abies concolor), een witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum) bij de beek. Twee snoeivormen als gestileerde vrouwenfiguren van gewone taxus geven de toegang aan tot de moestuin.

Rechthoekige moestuin, voor de helft in gras omgezet, voorheen volledig maar nu nog slechts gedeeltelijk omhaagd met tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) en gele kornoelje (Cornus mas). Bewaard poortje naar de boomgaard ten zuiden, met smeedijzeren kader en platte spijlen en tussenspijlen eindigend in vlammetjes.


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2003


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Gesloten hoeve

  • Is deel van
    Niel-bij-Sint-Truiden

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenboerenparkje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303130 (Geraadpleegd op 05-06-2020)