Frans Walravensstraat

Beschrijving

De naam van de straat verwijst naar Frans Walravens die in 1893 te Huizingen werd geboren. Hij woonde te Lot en was fabrieksarbeider. Hij werd in 1914 ingelijfd bij het leger en sneuvelde tijdens de gevechten om het station van Haacht op 26 augustus 1914. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats van Veltem-Beissem.

Oud wegtracé dat eertijds het gehucht Loth, ook bekend als Wolfshaeghe, en zijn kasteel ontsloot. De weg kreeg een lokale functie na de aanleg van de steenweg Brussel-Halle, nu Bergensesteenweg (1643-1705). Aan het kasteel herinneren enkel nog de portierswoning en de voormalige kapel.

De weg heeft een uitgesproken landelijke context ter hoogte van de Jan Baptist Rampelbergstraat. Nabij het centrum krijgt de straat een verstedelijkt karakter met industriepanden, arbeiderswoningen (nummers 2-22) en laat-20ste-eeuwse panden.

• BOSMANS F. 2005: De Heerlijkheid van Wolfshagen, LEWE 24.1.
  • WALSCHOT L. 2009: Bekende en minder bekende personen die in Beersel door een straatnaam herinnerd worden, En het dorp zal duren … 11.42, 6-59.

Auteurs: Mertens, Joeri