Geografisch thema

Jozef Huysmanslaan

ID
17132
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17132

Beschrijving

Straat aangelegd in 1903 parallel aan de spoorlijn Halle-Brussel. Ze werd vernoemd naar Jozef Huysmans (1843-1927), die in 1869 naar Lot (Sint-Pieters-Leeuw) komt om als bediende te werken in de wolfabriek Scheppers. In 1907 wordt hij directeur en later gedelegeerd bestuurder. De grafkapel van de familie Huysmans bleef bewaard op de begraafplaats van Lot.

De straat wordt gekenmerkt door burgerlijke architectuur met winkels, middenklasse- en burgerwoningen. Een aantal bediendewoningen werden opgetrokken door de SA de Loth. Ter hoogte van het station staan overwegend huizen in zichtbare baksteen uit het begin van de 20ste eeuw, van twee tot tweeënhalve bouwlaag onder een zadeldak. Opmerkelijk is het veelvuldige gebruik van decoratieve motieven in gekleurde en geglazuurde baksteen (nummers 9-13, 15). Verder in de straat staan panden uit het interbellum en later. Ze zijn eveneens twee bouwlagen hoog met gelijkaardige oranjekleurige baksteen en enkele met een erker (nummers 25, 26). De nummers 29, 30, 32, 34 en 35 hebben kleurrijke decoratieve patronen in baksteen of blauwe hardsteen. De nummers 36 en 37 vormen een opvallend dubbelhuis met vensternissen, metalen lateien en een puntgevel. Op nummer 38 een rijhuis met groene cimornébekleding. Het tweede deel van de straat heeft een uitgesproken industrieel karakter.

  • HEEMKUNDIG GENOOTSCHAP 2009: Bekende en minder bekende personen die in Beersel door een straatnaam herinnerd worden, En het dorp zal duren … 11.42, 6-59.
  • VANDENBUSSCHE J. 2005: Leven en werken in en rond de wolfabriek van Lot, En het dorp zal duren … 7.25, 6-71.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dokterswoning

  • Omvat
    Winkelpand

  • Is deel van
    Lot


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jozef Huysmanslaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/17132 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.