Pastoriestraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Beersel
Deelgemeente Lot
Straat Pastoriestraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Beersel (Gebeurtenistypes: 02-03-2015 - 31-10-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Straat aangelegd in 1905 als kern van de nieuwe parochie Lot. Eromheen verrezen in de 20ste eeuw de kerk, pastorie en enkele herenwoningen.

Straat met rijwoningen van twee tot drie bouwlagen onder een zadeldak. Enkele vroeg-20ste-eeuwse bakstenen panden hebben segmentboogvensters en sobere decoratieve elementen in blauwe hardsteen en gekleurde baksteen (nummers 3, 20, 27, 31). De nummers 19-25 bestaan uit arbeidershuisvesting in een typische éénheidsbebouwing met breukstenen plint, bakstenen muren, rechthoekige vensters met metalen lateien op de benedenverdieping en segmentboogvensters op de bovenverdieping. De deurtravee is steeds gevat in een spaarveld afgewerkt met een muizentandfries.

Rechtover de kerk is de woning annex apotheek Van Elslande gelegen. Het gebouw werd opgetrokken in 1952 door architect Huib Hoste in opdracht van Renaat Van Elslande. De apotheek en het interieur van de woning werden in 1997 en 2015 verbouwd en vergroot. Het is een modernistisch bakstenen gebouw met complexe plattegrond, in- en uitspringende volumes, één en twee bouwlagen onder een combinatie van licht hellende lessenaarsdaken en platte daken. De horizontaliteit en het volumespel worden geaccentueerd door de nog bewaarde witgeschilderde houten blokramen van gelijke hoogte, de hardstenen dorpels die overgaan in muurbanden en het decoratief baksteenmetselwerk. De apotheek had in 1952 een segmentboogvormige betonnen luifel. De privéwoning is voorzien van een tuinmuur in natuur- en baksteen en een ligusterhaag.

  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B5006/1952 en B131/1997 (nummer 39 + 39a).
  • Gemeentearchief Beersel, Gemeentearchief Lot, Bouwdossier pastorie.
  • DE WINTER & VERDONCK 2005: Huib Hoste, Focus architectuurarchieven, Antwerpen, 196.

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Lot

Lot (Beersel)

omvat Burgerhuis

Pastoriestraat 28, Beersel (Vlaams-Brabant)

omvat Oorlogsgedenkteken

Pastoriestraat zonder nummer, Beersel (Vlaams-Brabant)

omvat Parochiekerk Sint-Jozef

Pastoriestraat zonder nummer, Beersel (Vlaams-Brabant)

omvat Pastorie van de Sint-Jozefparochie

Pastoriestraat 34, Beersel (Vlaams-Brabant)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.