Parkje van het Geesthuys

Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter van rond 1875.

Het parkje werd aangelegd bij het voormalig huis van de Geestmeesters (meesters van de Armendis of ­ beheerders van de Tafel van de Heilige Geest) van het nabij gelegen kartuizersklooster, daarom Geesthuis genaamd. Het goed besloeg 29 bunders land en 12 bunders weide en hooiland. Het gebouw dateert uit de late 18de of begin 19de eeuw en is opgetrokken uit witgeschilderde baksteen met zadeldaken van oude s-pannen. Het huis is loodrecht ingeplant op de straat; de schuur, parallel met de straat, leunt haaks tegen de achtergevel aan. Het telt twee bouwlagen van vijf traveeën en heeft een dakkapel met trapgeveltje als beëindiging van de nauwelijks uitspringende centrale deurtravee.

Het domein ligt ten westen van Zelem, op de grens met Diest, ten noorden van de Zwartebeek, deels op een voormalige boomgaard. Het park strekt zich uit ten oosten en ten zuiden van het huis en bestaat uit een grasveld met rondweg, twee waterpartijen en een strook parkbos.

De 18de-eeuwse schuur van het Geesthuis is beschermd als monument, de 19de-eeuwse woning en het parkgebied binnen de omwalling van het Geesthuis, de omwalling en de omgevende weilanden zijn beschermd als dorpsgezicht.

Bomen

Gewone es (Fraxinus excelsior), gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), gewone robinia (Robinia pseudoacacia), zwarte els (Alnus glutinosa), mispel (Mespilus germanica), tamme kastanje (Castanea sativa) (363 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte. Uitgescheurde kop), treurberk (Betula pendula 'Youngii'), zomereik (Quercus robur), een zieke zilverlinde (Tilia tomentosa) op een heuveltje, naast gewone esdoorn met purperrode bladonderkant (Acer pseudoplatanus 'Purpureum') (211 cm), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') met takvrije stam van 8 meter (263 cm), zeer mooie gewone plataan (Platanus x hispanica) met takvrije stam van 8 m, en takken afhangend op grond (410 cm, kruin van 32 m), (Prunus insititia 'Syriaca') (181 cm), rijzige moerascipres (Taxodium ascendens) (?) (375 cm) en gewone moerascipres (Taxo­dium distichum) (297 cm).

• VRANKEN J. 1965: Het oude Zelem, Eigen Schoon en de Brabander, s.l., 309.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman