Laarheidestraat

Beschrijving

De straat vormt een onderdeel van de verbindingsweg Brussel-Ukkel-Beersel-Halle. Ze vertrekt aan de Hoogstraat en loopt in zuidelijke richting naar Lobbos; hier maakt de straat een scherpe bocht en loopt verder naar het zuidwesten van de gemeente. De verbinding tussen de Hoogstraat en Lobbos was op de Ferrariskaart nog niet weergegeven en werd in het midden van de 19de eeuw nog aangeduid als een voetwegel.

De straat was tot ver in de 19de eeuw weinig bebouwd. Ze had bovendien een landbouwkarakter wat zich weerspiegelt in de nog aanwezige agrarische gebouwen die teruggaan tot de eerste helft van de 19de eeuw. De oprukkende dorpskern van Beersel vertaalt zich in de typische dorpsbebouwing en kleine nijverheden ter hoogte van de Hoogstraat, daterend uit de late 19de en 20ste eeuw.

Een opmerkelijk ensemble zijn de huizen Debecker op nummer 20-24. Het gaat om drie aaneensluitende gepleisterde en witgeschilderde huizen opgetrokken tussen 1879-1891 met sterk verspringende bouwlijnen en een met een kleine met smeedijzeren hek omheinde voortuin bij nummer 20. In nummer 22 was in 1948 herberg 'In den Ronden Hoek' gevestigd. Tot de dorpsbebouwing hoort ook het huis Dujardin uit 1839 op nummer 26. Het pand werd vermoedelijk tijdens het interbellum gecementeerd met imitatievoegen en bloemenguirlandes boven de vensters. Aansluitend geeft een gietijzeren hek toegang tot de achterliggende tuin. Op nummer 41 staat het eenvoudig bakstenen nijverheidscomplex Heymans-Deneyer uit het interbellum in decoratieve baksteenstijl. De voortuin is omheind met een fraai vormgegeven ijzeren hekwerk. De bakstenen hoeve Denayer-Tanta (nummer 127) dateert uit 1904 en getuigt van het agrarisch verleden van de straat. Verderop in de straat staat het van oorsprong laat-19de-eeuwse hoevecomplex, (nummer 125) doch omstreeks 1970 zwaar verbouwd.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B242/2012 (nummer 22), B169/2004 (nummer 24), B1003/1969 en B1062/1973 (nummer 160) en B1004/2006 (nummer 127).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1880/14 (nummer 20), 1879/12 en 1891/8 (nummer 22), 1879/12 en 1891/8 (nummer 24), 1840/2 (nummer 26), 1924/4 (nummer 41), 1895/10 (nummer 160), 1904/8 (nummer 127), 1926/13 (nummer 197).
  • Atlas der buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri