Nering

Beschrijving

Voortgaande op historische kaarten onderdeel van een vanouds lokale verbindingsweg tussen het dorp Beersel op de zuidelijke flank van de Zennevallei via het kasteel van Beersel in de Zennevallei en de Zennebrug, nu grondgebied Lot, naar Sint-Pieters-Leeuw. Nering is gelegen op de rand van de Zennemeersen en wordt gekenmerkt door een agrarische bebouwing aan de zuidelijke kant van de straat. Recentere bebouwing (20ste eeuw) situeert zich ook aan de noordelijke kant van de weg, op de rand van én in het meersengebied.

Ter hoogte van de aansluiting met de Rollebeekstraat verbreedt Nering tot een klein plein met aan de zuidzijde enkele vroeg 20ste-eeuwse panden, zoals de nummers 37-39, in spiegelbeeld opgetrokken rijhuizen uit 1910 met identieke ritmering en materiaalgebruik, onder doorlopend dak. Het aansluitende hoekhuis (nummer 41) dateert uit dezelfde periode en werd kadastraal geregistreerd in 1910. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel is horizontaal belijnd door middel geprofileerde, deels omlopende waterlijsten. Het oorspronkelijk houten schrijnwerk met lichte art-nouveau-inslag en structuurglas bleef anno 2015 bewaard op de begane grond.

Getuigen van de landelijke bedrijvigheid zijn nog te vinden op nummer 10, een U-vormig ingeplante hoeve opgetrokken voor 1904 door Karel de Merode de Westerloo d’Arenberg op een oudere site, in 1924 uitgebreid en gerenoveerd tussen 1996 en 2014 en op nummer 43 een hoeve die opklimt tot 1892. Deze laatste hoeve met gepleisterd woonhuis en bakstenen hoevegebouwen langs de Rollebeekstraat sluit het kleine plein visueel af.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1906/25 en 1924/22 (nummer 10), 1910/12 (nummer 37-39 en 41), 1893/7, 1905/33 en 1925/6 (nummer 43).
  • Gemeentearchief Beersel, Bouwdossiers, B226/1996 en B360/2013 (nummer 10).
  • Atlas van de buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Mertens, Joeri