Uwenberg

Beschrijving

Korte doodlopende straat in de dorpskern van Beersel. De Uweberg, eertijds wijk 'Blaerveld', vormt een plateau op de oostelijke helling van de Zennevallei. Het gebied werd verkaveld in de eerste helft van de jaren 1930 (kadastraal geregistreerd 1935) en vervolgens bebouwd tot in de jaren 1950. De straat heeft vooral bekendheid omwille van het huis dat schrijver Herman Teirlinck sinds 1936 bewoonde, met prachtig zicht op de Zennevallei. Villa Hussin op nummer 13 dateert uit 1956 en werd gebouwd naar ontwerp van architect R. Swaelens uit Sint-Gillis (Brussel). Het is een typisch voorbeeld van een witgeschilderde bakstenen villa uit de jaren 1950.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B1026/1956 (nummer 13).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1935/18, 1957/28 (nummer 13).

Auteurs: Mertens, Joeri