Villatuin Gielen

Beeldbepalende oudere bomen in de nieuw aangelegde tuin bij de in 1900 geregistreerde villa Gielen.

Op de site genaamd Kaeihoven en op een ruim terrein dat aan de straat en aan twee voetwegeltjes grensde, bouwde Karel Gielen, die in 1889 volksvertegenwoordiger zal worden, rond 1885 een villa met een losstaand wagenhuis en hij legde daar een parkje bij aan. Het huis in eclectische stijl heeft twee verdiepingen, een gelede plattegrond en nu een dakbedekking van kunstleien op daklijstbalkjes, een erker met balkon, kruis- en zeslichtvensters met arduinen kruisen. Het is gebouwd in baksteen met drukke speklagen van witte natuursteen en gekleurde tegels ter versiering van de gevels. Dezelfde stijl is aangehouden voor het wagenhuis dat in 1930 werd uitgebreid en in 1976 bij de aanleg van de voetweg tot Kasteelstraat, voorzien werd van een torentje. In 1981 registreerde het kadaster de verbouwing van het huis dat onlangs opnieuw werd gerestaureerd. Zo werd de aanvankelijk open erker met balkon, verbouwd tot een gesloten erker met bepleisterde gevel.

Het park is nu door opdeling in bouwkavels aanzienlijk ingekrompen en bebouwd, zowel aan de Kasteelstraat als aan de Zandkuilstraat. De toegang ligt aan de Hoogstraat en gebeurt via een houten poort die het oorspronkelijke hek vervangt en gedragen wordt door twee vierkante hekpijlers van natuursteen, bekroond door mooi uitgewerkte dekstenen van blauwe hardsteen, vermoedelijk uit het interbellum. De inrit is uitgespaard in de berm die vandaag met kasseien bestraat is. Een ligusterhaag, ook uit het interbellum, loopt om de hoek door tot tegen de gevel van het wagenhuis en determineert de tuin. Verderop werd een draadafsluiting geplaatst. Enkele 100-jarige bomen overleven ook na de nieuwe tuinaanleg. Hun kruinen spelen visueel in de ruimere omgeving een belangrijke rol.

BOMEN

Voorkomende soorten: bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’), ook een geknot exemplaar naast de oprit; gewone beuk (Fagus sylvatica); esdoorn (Acer pseudoplatanus) met veel zaailingen; gewone plataan (Platanus x hispanica); gewone robinia (Robinia pseudoacacia); meidoorn als boom (Crataegus monogyna) en een Magnolia officinalis var. Biloba langs de straat. Op de kavel Zandkuilstraat nr. 6: gewone robinia (Robinia pseudoacacia); gewone esdoorn; tamme kastanje (Castanea sativa); witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum); bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'); Amerikaanse eik (Quercus robur).

• Kadasterarchief limburg, Mutatieschetsen Hoeselt, afdeling I (Hoeselt), 1900/19, 1930/14, 1976/17, 1981/48, 1985/14 en 1992/20.
  • COENEN P. 1981: Uit het Verleden van Hoeselt, Hoeselt, 1981.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Hoeselt, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam