Vroenenbosstraat

Beschrijving

Lange straat die vertrekt in het centrum in zuidelijke richting naar het gelijknamige gehucht Vroenbos nabij de grens met Halle. Het uitzicht van de straat wordt in de dorpskern zeer sterk bepaald door de pastorie en 'Het Hooghuys' terwijl verder in de straat Stekerij Hanssens gevestigd is.

De straat werd vooral in de tweede helft van de 20ste eeuw bebouwd met vrijstaande huizen in riante tuinen. Het gehucht Vroenbos kenmerkt zich door een concentratie aan doorsneewoningen uit de 18de tot 20ste eeuw. Vermeldenswaardig is het nummer 90 uit 1878, mogelijk in oorsprong een langgerekt hoevetje. De gevel werd afgewerkt met roze en groene cimorné, gescheiden door banden van zwarte en gouden marbriet en een plint in mosaïverre.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1878/24 (nummer 90).

Auteurs: Mertens, Joeri