Wauweringenveld

Beschrijving

Ten noordwesten van de dorpskern gelegen ontsluitingsweg die tot het midden van de 19de eeuw niet meer was dan een voetweg. Ter hoogte van de aansluiting bij de Krabbosstraat werden een tweetal modernistische woningen ingeplant.

Op nummer 55, de Woning Charles Dethier naar ontwerp van architect A. Pelseneer. De witgeschilderde woning werd gerenoveerd doch bleef herkenbaar in de gevelafwerking, het gabariet en de ordonnantie van de zij- en achtergevels. De woning werd anno 1962 voldoende representatief geacht om opgenomen te worden in het tijdschrift 'Architecture 62'. De naastliggende Woning Pelsmeer-Heyman op nummer 59 werd gebouwd kort voor 1962 met karakteristieke witgeschilderde bakstenen gevels, plat dak, zongerichte inplanting, gesloten onderbouw en opengewerkte bovenbouw met een zonneterras onder overluifelend dak en ruim beglaasde gevels voor een rijke lichtinval.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1962/25 (nummer 59).
  • Atlas van de buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtplannen schaal 1:10.000).
  • S.N. 1962: Villa à Tourneppe, Architecture, 62, 47, 231-233.

Auteurs: Mertens, Joeri