Geografisch thema

G. Demeurslaan

ID
17190
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17190

Beschrijving

De G. Demeurslaan is genoemd naar Gustave Demeurs, directeur van de kartonfabriek van Neerdorp, ook bekend als papierfabriek G. de Meurs et fils later Société Anonyme des Papeteries de Huyssinghen. In 1873 wordt hij burgemeester van Huizingen. Tot vandaag vormt de papierfabriek met de directeurswoning en aansluitende arbeiderswoningen een sterk beeldbepalend element in deze straat en bovendien een getuigenis van het industriële verleden van Huizingen.

De straat kenmerkt zich door een heterogene bebouwing van voornamelijk 20ste-eeuwse panden van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak: de nummers 35 en 37 zijn twee bakstenen panden onder zadeldak, vermoedelijk gebouwd als handelspand. Ze worden gedecoreerd met geglazuurde baksteen (wit en blauw) voor muurbanden, rollagen en decoratieve spaarvelden. De benedenvensters hebben een metalen latei, steunend op hardstenen consoles. Fraaie houten kroonlijst.

  • HEEMKUNDIG GENOOTSCHAP 2009: Bekende en minder bekende personen die in Beersel door een straatnaam herinnerd worden, En het dorp zal duren… 11.42, 6-59.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoningen Demeurs

  • Omvat
    Papierfabriek de Meurs

  • Omvat
    Vrijstaand burgerhuis

  • Is deel van
    Huizingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: G. Demeurslaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/17190 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.