Guido Gezellestraat

Straat vernoemd naar de bekende priester-dichter uit Brugge (1830-1899).

Onderdeel van de verbindingsweg Brussel-Halle. De straat verbindt Halle via Huizingen met Lot. De doorsteek met Lot via Breedveld werd pas in de jaren 1960 gerealiseerd. Voordien boog de weg na het kruisen van de Molenbeek af naar de Watermolenstraat en Sollenberg. Ter hoogte van de kruising met de A. Vaucampslaan werd het treinstation ingeplant. De A. Vaucampslaan en de Oudstrijderslaan zorgen voor de verbinding met het dorpscentrum.

Nabij het station en beide verbindingswegen is de bebouwing langs de Guido Gezellestraat residentieel. In de sterk verbouwde huizenrij 64-74 die in 1904 vermoedelijk als eenheidsbebouwing werd opgetrokken, valt het nummer 66 op. Het pand heeft niet alleen een grotere gevelbreedte met drie traveeën maar heeft bovendien een kwalitatieve gevelafwerking, vermoedelijk uit het midden van de 20ste eeuw, in roze en rood-bruine cimorné op een plint in mozaïverre en mozaïekstroken van zwarte en gele marbriet. Richting Halle en Lot gaan industriële panden steeds meer het bebouwingspatroon bepalen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1904/13.
  • BAL A. 1979: Huizingen Toponymische studie, Brussel.
  • HEEMKUNDIG GENOOTSCHAP 2009: Bekende en minder bekende personen die in Beersel door een straatnaam herinnerd worden, En het dorp zal duren … 11.42, 6-59.

Auteurs: Mertens, Joeri