Bewaard erfje, relict van de voormalige pastorietuin

Beschrijving

Op het Primitief kadasterplan van 1809 hoort er bij de pastorie (perceel nr. 179), gelegen naast de Sint-Domitianuskerk met haar kerkhof, een tuin, een klein bouwlandje, een grote boomgaard (respectievelijk nr. 180, 178, 179), een lustbos (nr. 176) met een in een strakke vijver gelegen paviljoen en een lange rechthoekige vijver (zonder perceelnummers). In 1850 en 1865 wordt de pastorie ten koste van het bouwlandje uitgebreid met twee gebouwtjes zodat er een erfje ontstaat. In 1938 wordt de oude pastorie vervangen door het huidige gebouw dat loodrecht op de rooilijn staat .

Het erfje, met twee hoge, vermoedelijk uit de bouwtijd van het huis daterende buxussen bleef behouden. De uit het midden van de 19de eeuw daterende bakstenen muur met ezelsrug, de vierkante hekpijlers, de deksteen met zijn monumentale siervaas van natuursteen en het smeedijzeren hek verdwenen in 2005 voor een nieuwe, veel hogere muur, gebouwd samen met de nieuwe kerkhofmuur.

• Kadasterarchief Limburg, Primitief plan Werm door Reynders, herzien in 1843.
  • Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Hoeselt, afdeling II (Werm),1850/7 en 1938/5.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam

Beheerder fiche: Gemeente Hoeselt